2009. szeptember 28., hétfő

A gyerek önértékelése nő a kontaktlencsével

Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a 8-11 éves gyerekek önértékelése, és iskolai, sportbeli teljesítménye nő, ha szemüveg helyett kontaktlencsét hordanak. Ehhez hasonló kutatást már többször végeztek híres kutató intézetek, de eddig mindig felnőtteken vizsgálták a kontaktlencse hatásait.
A három éven át tartó kutatásban 484 véletlenszerűen kiválasztott rövidlátó gyerek vett részt, és az eredmények nagyon meggyőzően bizonyítják, hogy a kontaktlencse jótékony hatással van a gyerekek teljesítményére. A három éves periódus végén ugyan az össz-önértékelés nem tér el a szemüveget hordóktól, de jelentős különbségek mutatkoznak néhány területen. A közösségi elfogadásban, a tanulási eredményekben és a sportban jobban teljesítettek azok a gyerekek, akik kontaktlencsét hordtak.



Ez a 2003 és 2007 között végzett kutatás is amellett szól (a tanulmány angol nyelvű ismertetéséhez Klikk), hogyha gyerekünk elég érett arra, hogy önállóan cserélje a kontaktlencsét, akkor érdemes kipróbálni, mert jelentősen javul a fent említett területeken mind a teljesítménye, mind az elfogadása. Ha egy gyerek nem szereti a szemüveget, akkor gyakran leveszi azt az iskolában, míg a kontaktlencsét sokkal kisebb valószínűséggel fogja kivenni – így nem veszélyezteti, hogy látása tovább romoljon.
Gyerekednek napi eldobható kontaktlencsét válassz! Nézz körül a Yukka ilyen típusú kontaktlencséi között! (Klikk)

2009. szeptember 21., hétfő

Szerezz be egy napi kontaktlencsét is!

A legtöbben, akik kontaktlencsét választanak, a havi kontaktlencse mellett teszik le a voksukat. De vannak olyan helyzetek, amikre nem árt beszerezni egy napi eldobható kontaktlencsét is.

A havi viselésű kontaktlencsét estére ki kell venni, (hacsak nem szilikon-hydrogél alapú kiterjesztett viselésű lencséről van szó) és megfelelően meg kell tisztítani a rárakódott szennyeződésektől. Utazáskor, túrázáskor – a körülmények miatt - ezt nem mindig tudjuk megtenni a kellő higiéniával. Sportoláskor is kockáztatjuk, hogy esetleg elszakad, kiesik a szemünkből a kontaktlencsénk. Ilyenkor jobb, ha egy eldobható, napi kontaktlencsét választunk az adott napra. Vagy, ha előre tudjuk, hogy hosszú napunk lesz, akkor például jó választás egy napi kiterjesztett viselésű kontaktlencsét beilleszteni reggel – mert a havi kontaktlencséknek van egy bizonyos időkorlátja, hogy mennyi ideig hordhatjuk egy napon belül.

Hogyha kiterjesztett viselésű havi kontaktlencsét használunk, akkor is érdemes alkalmanként lecserélni egy napi, eldobható lencsére. Bulizáskor előfordulhat, hogy kiesik a kontaktlencsénk, vagy komoly szennyeződés kerül rá – és a kiterjesztett viselésű kontaktlencse nem olcsó mulatság arra, hogy naponta újat vásároljunk belőle. A kockázatot sportoláskor is mérlegelhetjük, legyen szó akár úszásról, akár labdajátékokról.

Én ilyen helyzetekben a CIBA Vision Dailies Aqua Comfort Plus-t szoktam betenni. Nagy a víztartalma, önnedvesítő rendszerű, és az ára is nagyon jó!

2009. szeptember 14., hétfő

Amivel nem árt tisztában lenni...

Ebben a bejegyzésben néhány olyan fogalomról lesz szó, amit valószínűleg már sokszor hallottatok. Nem árt azonban, ha pontosan tudjuk, hogy miről is van szó, hogyha az optikus, a kontaktlencse illesztő, vagy a szemorvosunk ilyesmiket emleget. Lássuk a mai listát!

Bifokális/Multifokális kontaktlencse: olyan kontaktlencse, ami kettő, vagy több látási zónát tartalmaz, hogy könnyen tudjunk fókuszálni közeli, és távoli dolgokra is. A különböző dioptriájú rétegek körkörösen helyezkednek el.

Száraz szem: A száraz szem azt jelenti, hogy a szem nem termel elég könnyet, vagy a könny kémiai összetétele nem megfelelő. A száraz szem kialakulása sokszor a korral jár, de több betegséghez is köthető; szemhéj problémákhoz, kényszeres pislogáshoz, de szél, és a szembe kerülő szennyeződés hatására is kialakulhat. A száraz szem megnehezíti a kontaktlencse illesztést, kényelmetlenné teheti a használatot. Száraz szemre régebben műkönnyet használtak, de ma már sokkal inkább elterjedtebbek a szemspray-k. Könnyen megtudhatod, hogy száraz szem szindrómád van-e. Töltsd ki a tesztet (Klikk)!

Kiterjesztett viselésű kontaktlencse: Olyan kontaktlencse, ami direkt arra van tervezve, hogy napokig, hetekig ne kelljen kivenni a szemből. Például ilyen az Air Optix Aqua Night & Day is. Erről az új kontaktlencséről itt olvashatsz (Klikk).

Keratoconus: látási rendellenesség, ami akkor fordul elő, hogyha a szem elülső része (a cornea) elvékonyodik és szabálytalan alakúvá válik. Ez a rendellenesség zavart látást okoz, mert a fény nem jut be rendesen a szembe.

Lágy kontaktlencse: olyan kontaktlencse, ami egy hajlékony anyagból, név szerint hydrogel-ből készül. A lágy kontaktlencse súlyának 40-70 %-át teheti ki víz.

Néha tanulásból is megárt a sok...úgyhogy, mára ennyit!

2009. szeptember 9., szerda

Kontaktlencsével kosarazni?

Aki követi a kosárlabdaligákat, annak rögtön eszébe juthat Horace Grant, vagy Kareem-Abdul Jabbar, vagy a mostaniak közül Amare Stoudamire. Hogy mi bennük a közös? Az, hogy mind a hárman szemüvegben kosaraztak/nak.
Szemüvegben kosarazni – nem a legjobb megoldás. A kosárpályán fontos, hogy jól lássunk, ez a játék egyik meghatározó momentuma. Ugyanakkor a labda mérete, és gyorsasága miatt, eléggé sérülésveszélyes szemüvegben játszani.



Persze ma már vannak olyan szuper szemüvegek, amelyek törhetetlenek, sőt vannak olyan szemüvegek is, amiket kifejezetten sporthoz – kosárlabdához gyártanak.
Csakhogy ezzel nem szabadulunk meg a szemüveg másik hátráltató tényezőjétől, nevezetesen a térlátás, a horizont kisebbedéséről. Ez pedig kulcsfontosságú egy kosármeccsen. A szemüveg holtterében bőven elfér egy blokkoló kéz, amit, ha nem látunk meg időben, akkor igencsak megkönnyítjük az ellenfél dolgát. Kontaktlencsében mind ez a hátrány nem jelentkezik, sőt, javul a sportolók teljesítménye. A kosárlabdához, ahogy a focihoz is, eldobható, egy napos kontaktlencsét ajánlunk. Például a 1 day Acuvue Moist napi eldobható kontaktlencsét!
Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.