2010. március 29., hétfő

Valóban káros a szemnek a sok számítógép előtt eltöltött óra?

Két poszttal ezelőtt, összefoglaltuk azokat a tanácsokat, amiket a kontaktlencsét viselőknek érdemes meghallgatniuk, ha monitor előtt dolgoznak. Szó esett a 20/20/20-as szabályról, és arról is, hogy statisztikailag kevesebbet pislogunk, mikor a számítógép monitorját bámuljuk hosszú időn keresztül. Így könnyebben kiszáradhat a szemünk, főleg, ha például olyan kontaktlencsét hordunk, ami pislogásra aktivizálja nedvesítő rendszerét.

A kézenfekvő megoldás a sok pislogás, és a 20/20/20-as szabály betartása – hogy elkerüljük a sokszor emlegetett CVS-t. A CVS (computer vision sindrome) egy olyan kellemetlen tünetegyüttes, ami a túl sok monitor előtt eltöltött idő miatt alakulhat ki a szemünknél. Tünetei között találjuk a szemfájást, fejfájást, homályos látást, száraz és irritált szemet, kettős látást, kancsalságot.

Ugyanakkor van egy meglehetősen sarkos ellenvélemény az optometrista szakorvosok között. Például az amerikai Dr. Eric DesGroseilliers és Dr. Denise Roy úgy gondolja, hogy az az álláspont, miszerint a meglehetősen sok számítógép előtt eltöltött idő látásromlást idéz elő, teljesen alaptalan. Szerintük a CVS tünetei is ahhoz hasonlóak, amikor valaki lefut egy maratonit, majd utána panaszkodik az orvosnak, hogy sajog a lába. (az eredeti angol cikkhez klikk)

Ez eddig rendben is lenne, mert maratonit nem futunk mindennap. De a számítógép előtt nagyon sokan naponta töltenek el hosszú órákat. Gondoljuk csak el, ha mindennap futnánk egy maratonit, akkor valószínűleg egy idő után problémánk adódna a járással... És ennek mintájára, ha valaki minden nap hosszasan monitor előtt dolgozik, annak pedig lehet, hogy a látással lesznek hosszútávon gondjai.

Ezért azt gondolom, hogy szemünk egészsége érdekében oda kell figyelni a kellő nedvesítésre, és a javasolt szabályokra. És érdemes olyan kontaktlencsét választani számítógépezéshez, aminek nagy a hidratáló tartalma. Például a CIBA Vision Dailies Aqua Comfort Plus napi eldobható kontaktlencsét, ami 69%-os víztartalmával gondoskodik arról, hogy szem ne maradjon szárazon.

2010. március 22., hétfő

Öt érv a napi kontaktlencse mellett

1. Az első az ára. A napi kontaktlencse jóval olcsóbb, mint a havi kihordású kontaktlencsék. Ennek megfelelően nem is kell rá olyan nagyon-nagyon vigyázni, mint egy havi kontaktlencsére, hiszen ha esetleg elszakad, elveszítjük, vagy bepiszkolódik, akkor csak beillesztünk egy másikat, hiszen nem kerül sokba.

2. Higiéniai szempontból kijelenthetjük, hogy a napi kontaktlencse a leghigiénikusabb megoldás, hiszen a kórokozóknak, szennyeződéseknek nincs ideje megtapadni a felületén. Ha pedig valami mégis megtapadna, akkor sem okozhat galibát, hiszen minden reggel tiszta, makulátlan, új kontaktlencsét illesztünk be. Gyerekeknek többek között éppen ezért ajánlják ezt a típust, mivel így hiába piszkolják be a lencsét napközben – minden reggel egy teljesen higiénikus új darabot használhatnak.

3. Allergiában szenvedőknek is leginkább a napi kontaktlencsét szokták ajánlani, mert a nem kiterjesztett viselési idő kevésbé irritálja az érzékeny szemet, illetve nekik különösen is fontos, hogy semmilyen virágpor, vagy egyéb allergén anyag ne érintkezzen a kontaktlencsével.

4. Sporthoz, a szabadidő aktív eltöltéséhez, kiránduláshoz szintén a napi, eldobható kontaktlencséket ajánljuk. Ilyenkor nagyobb a piszkolódás veszélye, és megeshet, hogy bizonyos sportok űzése közben elszakad, károsodik a lencse. Ezért érdemes ezekre az alkalmakra olcsó, biztonságos, napi kontaktlencsét betenni.

5. Vannak elfoglalt emberek, akiknek egyszerűen nincsen idejük arra, hogy tisztogassák a kontaktlencsét. Ha sajnáljuk az erre fordítandó időt, vagy ismerjük önmagunkat, és nem bízunk meg magunkban annyira, hogy tudjuk, valóban alaposan fogjuk elvégezni a kontaktlencse tisztítását, akkor megint csak a napi, eldobható kontaktlencse lesz az ideális választás nekünk. Így sem a tárolásra, sem az ápolószerekre, sem a tisztításra nem kell felesleges időt, energiát pazarolnunk.

2010. március 16., kedd

Kontaktlencsével a monitor előtt

Köztudott, hogy sem a tv képernyőjét, sem a számítógép monitorját nem jó túl sokáig bámulni. Sajnos azonban a legtöbb munkakör azzal jár, hogy akár napi nyolc órát is ülünk a gép előtt. A veszély abban áll, hogy az emberek kevesebbet pislognak, amikor hosszú időn át a monitor előtt ülnek. A kevesebb pislogás kevesebb nedvességet jelent a szemnek, ami a kontaktlencsét viselőknek talán még fontosabb, mint a látáskorrekcióra nem szorulóknak. Főleg akkor, ha például olyan kontaktlencsét hordunk, ami pislogásra aktiválja nedvesítő rendszerét. A kontaktlencseviselés komfortérzetében az egyik legnagyobb szerepet a kellő nedvesség játssza. Hamar észre fogjuk venni, ha kezd kiszáradni a szemünk, mert viszketni fog a lencse, és kényelmetlen lesz. Azonban ezt jobb megelőzni.


Fontos tehát, hogy gyakran pislogjunk, hogyha kontaktlencsét hordunk, és monitor előtt dolgozunk. Dr. Jeffry Anshell többek között arra is felhívja a figyelmet (angol nyelven itt olvasható), hogy szem előtt kellene tartani minden irodában dolgozónak a 20/20/20-as szabályt. Ez azt jelenti, hogy mialatt számítógéppel dolgozunk, legalább 20 percenként, 20 láb távolságra (körülbelül 6 méter) távolságra, 20 másodpercen át nézzünk, hogy időt adjunk a szemünknek, hogy kényelmesen tudjon újra fókuszálni. És persze a pislogásról se feledkezzünk meg.

Emellett évente szükséges szemvizsgálatra menniük azoknak, akik monitor előtt dolgoznak. Így mérni lehet a képernyő hatását a szemre, és még idejében meg lehet tenni az óvintézkedéseket, vagy időben lehet váltani megfelelőbb kontaktlencsére, vagy szemüvegre. De ami a legfontosabb, hogy bátran vonjuk bele a diskurzusba orvosunkat, ha hosszú órákat töltünk el a gép előtt, és úgy érezzük, hogy ez hatással van a látásunkra. Ő minden bizonnyal fel fogja hívni a figyelmünket minden fontos dologra. De addig is, amit mindenki megtehet: 20/20/20 és pislogás ezerrel!

2010. március 8., hétfő

Újratöltve: Mit várhatunk el egy kontaktlencsétől?

A kérdés ugyanúgy aktuális, mint egy, kettő vagy több 10 évvel ezelőtt volt. Fontos néha újra átgondolni, és megfogalmazni, hogy mi az, amit elvárunk egy kontaktlencsétől. Ha egy egyszerű párhuzamot nézünk a számítástechnika világából, akkor egyértelmű, hogy egy számítógép felé is merőben más elvárásaim vannak, mint pár évvel ezelőtt. Ha új laptopot veszek, elvárom, hogy legyen benne például Bluetooth, vagy webkamera. Ugyanakkor két évvel ezelőtt ezek talán eszembe se jutottak volna. Valahogy így van ez a kontaktlencsékkel is. Éppen ezért ne elégedjünk meg az elavult megoldásokkal, hanem merjük nagyobbra szabni az igényeinket!

Alapvetően három dolog van, amit minden kontaktlencsétől elvárok. Ez a három a megfelelő látáskorrekció, a kényelem, és a biztonság. Azonban a technika fejlődésének hála, mára már egészen speciális dolgokat is el lehet várni egy kontaktlencsétől, és egy-két éven belül pedig legmerészebb álmaink is valóra válhatnak. Ugyan miért elégedjek meg olyan kontaktlencsével, ami nem tudja mérni a vérnyomásomat, vagy a cukorszintemet? Bizony, ilyen speciális lencsék már most is rendelkezésre állnak (technikai szinten), de a jövő számtalan új, tudományos-fantasztikus regénybe illő dolgot tartogat.


Nem lehetetlen, hogy az új évtizedben az lesz az egyik fontos követelmény a kontaktlencsékkel szemben, hogy tudjon időjárás jelentést adni, vagy, hogy folyamatosan egy digitális térképen vetítse a szememre, hogy éppen merre jár a gyerek, vagy, hogy hol van forgalmi dugó a városban. Ma már létezik olyan mobiltelefon, ami a szemmozgást érzékeli, és így, pusztán a szemünk bizonyos irányban történő mozgatásával fel lehet venni a hívást. Ha ezt a technikát beleépítik egy kontaktlencsébe, akkor az sem lesz elképzelhetetlen, hogy a kontaktlencsénken keresztül vásároljunk, vagy böngésszük a netet, pusztán szemmozgással irányítva.

Felmerül azonban az a kérdés is, hogy valóban szükségünk van-e ezekre a fejlesztésekre? Modern világunk már így is annyira személytelen, digitális valósággá vált, hogy meggondolandó, vajon érdemes-e ezekkel a "szuper-kütyükkel" még inkább magányossá, embertelenebbé tenni. Ugyanakkor kétségtelen, hogy bizonyos fejlesztésekben megvan a lehetőség, hogy gyorsabbá tegyék a mindennapi ügyintézés fázisait - így elméletben több időt hagyva a fontos, személyes kapcsolatoknak.

Visszatérve kicsit az alapkérdéshez, van még egy nagyon fontos dolog, amit mindenképpen el kell várni egy kontaktlencsétől. Ez pedig az, hogy a lehető legtöbb oxigént tudja átereszteni. A szem cornea részében nincsenek vérerek, és ezért a sejteknek a zavartalan működéshez szükséges oxigénmennyiséget a levegőből kell megszerezniük. Ha viszont letakarjuk "őket" egy kontaktlencsével, akkor ez nehezebben megy. A legújabb kontaktlencsék már olyan jó oxigén áteresztő képességgel rendelkeznek, hogy a minimális mennyiségnél akár 5-ször többet is át tudnak ereszteni.

Hogy a technika fejlődésével majd néhány év múlva mit fogunk ténylegesen elvárni egy kontaktlencsétől, azt nem tudom. De azt sejtem, hogy a biztonság továbbra is az első helyezettek között lesz.

2010. március 1., hétfő

A nagy szemek nyomában

Sok mindent elmond valakiről a szeme. Egy-egy pillantásból könnyen olvashatunk ki szimpátiát, érzelmeket, még akár szerelmet is. De egy dologban a legtöbb ember egyetért. A nagy szem szép. Persze nem mindenkit áldott meg a sors szép, tökéletes nagy szemekkel – de a tudománynak hála, ma már van olyan színes kontaktlencse, ami optikailag nagyítja a szemet egy trükkös megoldással.

A nők a történelem során mindig nagy szemet szerettek volna. A nagy szem azonban sajnos adottság. Mégis, hamar rájöttek arra, hogy a pupilla kitágulásával optikailag olyan hatást lehet elérni, mintha a szem nagyobb lenne. Ha valaki örül, vagy érdeklődéssel figyel, akkor annak automatikusan kitágul a pupillája – és ezt az emberek önkéntelenül is vonzónak tartják. Ezt a kitágult pupilla állapotot különböző szemcseppekkel igyekeztek elérni – de hamar kiderült, hogy ezeknek milyen káros mellékhatásaik vannak.

Szerencsére ma már könnyebb a helyzet. Nagy örömmel fedeztem fel ugyanis, hogy a CIBA Vision színes havi kontaktlencséinél a legtöbb modellbe be van építve egy sötét szélső szegély, ami optikailag nagyítja a szemet, elmélyíti a pillantást. Az ilyen kialakítású színes lencséket Circle kontaktlencséknek hívják, a szélein végigfutó (körbefutó) sötét részről elnevezve. És valóban, ez az egyszerű trükk elegendő arra, hogy igézőbbé, nagyobbá változtassa a szemet.

Nálunk, a Yukkán több ilyen színes kontaktlencséből is válogathatsz, elég, ha ide klikkelsz, és kiválasztod a legjobban tetsző sötét szegéllyel rendelkező modellt!

Külön érdekes, hogy ezt a fajta kontaktlencsét Dél-Koreában találták fel. Mivel az ázsiaiak szeme a legtöbb esetben mandula-formájú: ezért nekik talán még fontosabb, hogy az amúgy is „szűkebb” szemüket „nagyítsák”. Ha nem is orvosilag, de optikailag mindenképp. Mert mi is lehetne szebb egy hatalmas, egzotikus mandula-vágású szemnél?
Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.