2010. szeptember 13., hétfő

Új fejlesztésű bevonat – extra hosszú viselési idő

Megfogadtuk, hogy itt a kontaktlencse blogon, amellett, hogy elmondjuk a véleményünket a lencsékről, időről időre beszámolunk a legújabb kontaktlencse fejlesztésekről is. És mivel van miről beszélni, most is ezt tesszük. :)

A Texas Tech University Health Science karán ugyanis kifejlesztettek egy új típusú kontaktlencse bevonatot, ami lehetővé teszi, hogy a kontaktlencsét akár két hónapig hordjuk, megszakítás nélkül! A speciális bevonat egy fémből, méghozzá szelénből áll, egy olyan antibakteriális anyagból, ami hosszú ideig védelmet biztosít a kórokozókkal szemben.

Felmerülhet benned, mint ahogy bennünk is felmerült, hogy a szelén bizony mérgező anyag! Igen, ez igaz. Csakhogy olyan kis mennyiségről van szó, ami nem fejt ki semmilyen negatív hatást. Egy ilyen kontaktlencse bevonatban kevesebb szelén található, mint egy átlagos ebédben. Szóval meg lehet nyugodni, a bevonat tökéletesen biztonságos. Legalábbis a contactlenses.co.uk szerint, akik a Science blogra hivatkoznak adatforrásként.

Mégis, azt kell mondanunk, hogy legyen akármilyen biztonságos egy hosszan viselhető kontaktlencse, kimondottan nem javasoljuk, hogy ilyen sokáig megszakítás nélkül hordjad. Nagyon sok szennyeződés felmerülhet ennyi idő alatt, és tényleg nem árt néha megtisztítani még a legtovább hordható kontaktlencsét is. Egyébként úgy tűnik, hogy annyira bevált ez a szelén bevonat, hogy máris további felhasználási lehetőségeken kísérleteznek. Szervezetbe beültethető szerkezetekben fogják alkalmazni, mint például pace-makerekben.

Végül, úgy gondolom, nem ez a találmány fogja megváltani a világot, de az kétségkívül igaz, hogy könnyebbé teheti a kontaktlencse viselést, és ha néhány embernek könnyebb lesz tőle az élete, akkor már megérte a sok kutatás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.