2009. október 19., hétfő

A túlhordás legnagyobb veszélye: ereződés

A leggyakrabban előforduló hiba a kontaktlencsét viselőknél, hogy „túlhordják” a kontaktlencsét. Mikor követsz el túlhordást? Amikor nem cseréled le időben a kontaktlencsédet, vagy ha egy napon belül a javasolt hordási időt túlléped. Mind a kettő veszélyes.
Olyan ételt, aminek lejárt a szavatossági ideje nem fogyasztasz, ugye? Sajnos a kontaktlencséknek is van egy szavatossági idejük; egy nap, egy hét, egy hónap, amit be kell tartani. Az idő előrehaladtával ugyanis a kontaktlencse légáteresztő pórusai telítődnek, és a szavatossági idő lejárta után már nem ereszt át elegendő oxigént a szemhez.

Az egyik legnagyobb veszély az, ha a szem elkezd ereződni a rendszeres túlhordás miatt. A szaruhártya alapvetően érmentes egészséges állapotban, de az oxigénhiány miatt megjelennek a mikroszkóppal látható kis hajszálerek, melyek egyértelműen jelzik a problémát. Az ereződés a látáserősség csökkenéséhez vezet. Ha időben észrevesszük, a jelenség visszafordítható, kevesebb kontaktlencse viseléssel. Teljesen azonban csak a kontaktlencse elhagyásával szüntethető meg. Hogyha nem figyeltél a szabályokra és kialakult az ereződés, mindenképpen keress fel egy szemészt!

Az esetleges túlhordás veszélyét csökkentheted, hogyha olyan kontaktlencsét választasz, aminek magas az oxigén áteresztő képessége, például a CIBA Vision Air Optix Aqua ilyen. De a túlhordás ellen ez sem megoldás! Hordd felelősséggel a kontaktlencsédet, figyelj oda a szabályokra, hogy sokáig élvezhesd előnyeit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.