2010. december 1., szerda

Havazásban kontaktlencsével?

Ha kinézek az ablakon látom, hogy reggel óta szakad a hó, hol kisebb, hol nagyobb pelyhekben – és a meteorológusok szerint ez így is lesz mostanában. Ezért azt hiszem, aktuális pár szót ejteni arról, hogy télen hogyan hordjuk biztonságosan a kontaktlencsét és milyen esetleges veszélyforrásoknak vagyunk kitéve.


De kezdjük először az előnyeivel! Télen gyakran előfordul, hogy a hidegből fűtött helységbe érkezünk és ilyenkor a szemüvegünk bepárásodik. Ez a kontaktlencsével soha nem fordul elő. Télen az ember nem is gondolná, de a szemre káros UV sugárzás hasonlóan nagy, mint nyáron, amikor napszemüveget viselünk. Ebben az időszakban – mikor a hó nagyon nagy százalékban veri vissza a napsugarakat – is ajánlott a napszemüveg, de az is jó védelmet nyújt, ha UV szűrős kontaktlencsét hordunk. Bár az UV szűrős kontaktlencse nem fedi a szem „fehér” részeit, de az íriszt igen – és ez a védelem nem elhanyagolható.

Ugyanakkor legyen bármilyen megbízható egy kontaktlencse, ha úgy esik a hó, hogy óhatatlanul az arcunkba fújja a szél, akkor arra az időre érdemesebb kivenni a kontaktlencsét – hogy folyamatosan ne piszkolódjon, vagy fel lehet venni egy napszemüveget védekezésképp.

Ki nem szokott hógolyózni, ha lehetősége van rá? Nem különösen jó eltalálni egy jól célzott dobással testvéreinket, barátainkat? Ám sajnos az a helyzet, hogy a kontaktlencsére nézve ez bizony veszélyes időtöltés. De ne csüggedjetek! Hógolyózáshoz vegyetek fel síszemüveget, vagy ami még egyszerűbb, vegyétek ki a kontaktlencsét erre az időre. De, ha elég ügyesen tértek ki a hógolyók elől, talán az is elég lehet...

Nem csak a piszkolódás lehet veszélyes, de a szem nedvesség vesztése is. Télen általában könnyebben kiszárad a szemünk, főleg a fűtéstől, és a kevésbé párás környezettől, így a nedvesítésre is jobban oda kell figyelni. De ezt úgyis érezni fogod abból, ha viszketni, vagy kicsit szúrni kezd a szemed. A megoldás nem bonyolult, csak egy-két csöppentés a szemcseppből, és szemünk ismét frissen nézhet elébe a kihívásoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.