2011. január 25., kedd

Havi kontaktlencse – miért ezt választják legtöbben?

A kérdésre több válasz is kézenfekvőnek tűnik, ám az igazság valahol ott van elásva, ahol az a bizonyos eb is. A havi kontaktlencsék olcsóbbak, mint az eldobható, napi kontaktlencsék, így a mai magyar valóságot ismerve talán nem is kell más okokat keresni népszerűségükre. Ám mindenképpen van néhány más szempont is, melyek megfontolása után jó eséllyel a havi kontaktlencse mellé tesszük le a voksot.

A modern havi kontaktlencsék többnyire szilikon-hidrogélből készülnek, ami a tudomány mai állása szerint a legbiztonságosabb kontaktlencse alapanyag. Egyrészt nagyszerű légáteresztő, ami egy havi lencsénél különösen is fontos, másrészt pedig rugalmas, könnyű, strapabíró anyag. A kiterjesztett viselésű szilikon-hidrogél kontaktlencsékben ráadásul aludni is lehet, sőt van olyan is, amelyiket akár egy hónapig sem kell kivenned a szemedből. (Azért ennek mindig megvan a veszélye, és mi inkább azt ajánljuk, hogy legalább hetente azért tisztítsd meg a kiterjesztett viselésű kontaktlencsédet is.)

A havi kontaktlencsék tisztítása egyszerű. Ha napi rutinná válik, (márpedig nagyon fontos, hogy mindennap megtisztítsuk, ápoljuk a lencsét) akkor nem emészt fel körülbelül egy percnél többet ez a művelet. Esetleg számításba jöhet olyan szempont is, hogy a havi kontaktlencsék kevesebb hulladék anyagot, szemetet generálnak, mint a napi kontaktlencsék.

Végül úgy lehetne összegezni, hogy a havi kontaktlencsék használata egyszerű, praktikus, és persze nem utolsósorban olcsó. Mégis csak itt lesz a kutya leginkább elásva…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.