2011. február 16., szerda

Kiszáradt kontaktlencse újra használatban

Szoktuk emlegetni, hogy ne használjuk egymás után a másik kontaktlencséjét, és vigyázzunk, hogy ne hordjuk túl a lencsét, mert ha kiszárad, akkor kellemetlen betegségek forrása lehet. Azt is jól tudjuk, hogy úgy biztosíthatjuk, hogy ne okozzon kényelmetlen érzést a kontaktlencse a szemünkön, hogy kellő időközönként karbantartjuk, ápoljuk a lencsét. De mi a helyzet akkor, ha a kontaktlencse a tokjában szárad ki? Előfordulhat, például akkor, ha sokáig (több hónapig) nem hordtuk, aztán újra elővesszük.

Dr. Bowes Hamill, a Cullen Eye Institute optikus professzora azt tanácsolja, hogy ha egy régi, kiszáradt kontaktlencsét szeretnénk újra „forgalomba helyezni”, akkor megtehetjük ezt egy rehidratációval. Végezzük el a lencsén a teljes tisztítási-ápolási folyamatot, amit a gyártó előír az adott kontaktlencsére, majd helyezzük be a lencsét. Előtte azonban nem árt, ha egy napig is akár az ápoló folyadékban tartjuk.

Egy esetben azonban nem javasolja a doktor a kiszáradt lencse újra felhasználását. Ha úgy találjuk, hogy a lencse anyagába por, vagy szennyeződés van beleszáradva, akkor nem érdemes kísérletezni az újrahidratálással, inkább helyezzünk be egy új kontaktlencsét, mert a beleszáradt piszok könnyen okozhat szempirosságot, viszkető érzést, kényelmetlenséget. Ha az újrahidratált lencse nem képes ugyanazt a látásélességet biztosítani, mint régen, akkor sem ajánlott a viselése. Minden egyéb esetben azonban meg lehet próbálni.

1 megjegyzés:

  1. Ó, ennyi probléma van a lencsével...? Nem is tudtam, eddig nem vettem rá magam! De lehet most kipróbálom azt a 3 hónapos ingyen konraktlencsét, amit az ofotértnél adnak akcióban. A Nagy kontaktlencsepróbán. http://data.hu/url/kontaktlencse

    VálaszTörlés

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.