2011. május 20., péntek

Mi is a kontaktlencsék célja? Nem árt észben tartani...

A kérdés megdöbbentő, mégis banális, szinte túl könnyű. De most komolyan! Manapság, amikor az összes gyártó a nők mindig megújuló érdeklődésére építő divatiparra fűzi fel a legújabb színes és színezett lencse kollekcióit, fontos tudatosítani, hogy mi a kontaktlencsék valódi célja. Mitől nyújtanak többet, mint egy szemüveg, miért futottak be ilyen szépen felfelé ívelő karriert a huszadik század második felében egészen a mai napig?


A kontaktlencse célja, hogy éles látást adjon. Pont. És tegye mindezt a szemüveg kényelmetlensége és holtterek nélkül, biztonságosan.

Szerintem ez a második kulcsszó. A biztonság. Mi adja egy kontaktlencse biztonságát egyrészt? (A kérdések mindig újabb kérdést szülnek...) Az, hogy nem törik el, nem esik le a fejünkről, nem akadályoz például sport közben, mint egy szemüveg. Másrészt, és ez a fontosabb szempont: az adja egy kontaktlencse biztonságát, ha orvos írja fel, ha optikus illeszti be, ha az optikus, vagy optometrista tanácsaival támogatja választásunkat. Ha találomra, bizonytalan forrásból választunk egy színes, vagy crazy lencsét a holnapi bulira, és még sose volt rajtunk előtte kontaktlencse, de mi aztán igazán tudjuk, hogy hogyan kell viselni és ugyan mi baj is lehetne belőle... – na ez az a hozzáállás, ami nagyon lecsökkenti a kontaktlencse viselés biztonsági faktorát. Ugyanis a színes kontaktlencse sem csak divatkiegészítő, hanem orvosi segédeszköz.

Az életben sok felelős döntés van és a kontaktlencse melletti döntés is az. Persze, amellett, hogy egy komoly egészségügyi termékről van szó, lehet vicces, lehet öröm a hordása, sőt, talán annak is kell lennie. De nem a szabályok, az egészségvédelmi szempontból felállított, bevett tisztítási, ápolási, beillesztési javaslatok vagy a józan ész, ítélőképesség ellenére. Kontaktlencsét csak ellenőrzött forrásból – ezt is választhattuk volna mottónak. Hogy mit javaslunk? Először konzultálj szemorvosoddal, vegyél részt látásvizsgálaton, és kérd egy szemész, optikus, vagy optometrista szakember segítségét, hogy megtaláljátok a szemedhez legjobban passzoló kontaktlencsét. (Nem mindenkinek felel meg mindegyik lencse!) Hogy utána a tesztelt, kipróbált kontaktlencsét hol veszed meg, az a te dolgod. :) De, ha biztosra akarsz menni, válassz hivatalos disztribútorokat, megbízható, engedéllyel rendelkező áruházakat, mint például a Yukkát. A lényeg, hogy a forrás (az egyre divatosabb szállóige szerint, mindig, minden körülmények között) legyen megbízható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.