2011. június 23., csütörtök

Kontaktlencse allergia ellen?

Eddig inkább azt hihettük, hogy az allergiásoknak inkább óvakodniuk kell a kontaktlencsétől, de mindenképpen nagyobb nehézséggel jár, és sokkal több odafigyelést igényel, ha nekik kell kontaktlencsét beilleszteni. Egy mostani angliai kutatás azonban azt mutatta ki, hogy a kontaktlencse viselés csökkenti a pollenek szemre gyakorolt allergizáló hatását, mivel azon a részen, ahol a kontaktlencse fedi a szemet, a lencse felfogja az apró polleneket, így azok nem jutnak el a szem felszínre, nem tudnak irritáló, allergizáló hatást kifejteni.

Persze a kontaktlencsék nem fedik a teljes szem felületet, így a pollenek mégiscsak odajutnak a szemhez, ám, ha kontaktlencsét hordunk, akkor a szemre kerülő pollenek mennyisége csökken, ami nyilvánvalóan kevesebb allergizáló hatással jár együtt. Mindenesetre allergiásoknak egyébként is a napi eldobható lencséket ajánljuk nem csak mi, hanem más független szakemberek is, mert egy allergiás szemnek különösen is fontos, hogy minden nap tökéletesen tiszta, makulátlan lencsét érezhessen magán.


Direkt az allergiásokra gondolva a Bausch & Lomb épp most dobott piacra egy új szemcseppet, az Alaway nevű készítményt, ami hatékonyan orvosolja a hirtelen fellépő szemviszketést, szemirritációt, szúró érzést a szemben. Mivel az allergia népbetegség, nem meglepő, hogy a kontaktlencse gyártók is egyre nagyobb figyelmet szentelnek ebben a betegségben szenvedőm embereknek, hiszen ha a kontaktlencsék nem lennének kompatibilisek az allergiás emberek szemével is, akkor igen nagy nyereség kieséssel számolhatnának a gyártók – így a természetes, antiallergén, allegiát csökkentő lencsék, megoldások kerülnek előtérbe.

És végül még egy tipp kontaktlencsét hordó allergiásoknak: nyáron, amikor sok a pollen, tarts a hűtődben egy steril sóoldatot (például ezt) és ha úgy érzed, hogy szúr a szemed, vagy kényelmetlen a lencse, akkor öblítsd le vele a lencsét, majd helyezd vissza a szemedre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.