2012. április 30., hétfő

Kávé, könnyek, kontaktlencse

A szemszárazság nem egy vicces dolog. Mindennap arra vannak kényszerítve az ebben a betegségben szenvedő emberek, hogy adott időközökben szemcseppet, vagy műkönnyet cseppentsenek a szemükbe. Kontaktlencsét is nehezebben lehet nekik illeszteni, sőt, csak a legnagyobb nedvességtartalommal rendelkező kontaktlencsék azok, amik egyáltalán szóba jöhetnek. Ám a tokiói orvosi egyetem egyik kutatócsoportja lehet, hogy megtalálta a megoldást – vagy, hogy kevésbé szenzációhajhász módon fogalmazzunk – talált egy ösvényt, aminek a végén ott csillog a remény, hogy csökkenteni tudják a száraz szem okozta problémákat.

A megoldás neve pedig nem más, mint a kávé, közelebbről nézve pedig a koffein. Még nem tudják, hogy milyen módon, de kimutatták, hogy lényegesen kevésbé száradt ki azoknak a tesztalanyoknak a szeme, akik koffeint fogyasztottak, míg azok, akik a placebot kapták, a szokásos szem-szárazságot produkálták. (Az angol nyelvű cikk eredetije itt található.)
 

Vagyis csak sok kávét kell inni? Ilyen egyszerű lenne?

A dolog persze összetettebb. A koffein stimulálja a könnyképződést, ám túlzott bevitele egyéb következményekkel járhat – egyrészt nagy mennyiségben függést okoz, másrészt növeli a vérnyomást. Persze, ha valaki éppen szem szárazságban szenved, és nem riad vissza napi egy kávétól, annak biztosan megéri a próbát. Ha a műkönny, vagy a kávé közül kell választanom, én biztosan az utóbbit kérném. Aztán, ha mégis úgy érzem, hogy a szemcsepp sem ártana, akkor sem jártunk rosszul – ittunk egy jó kávét. Azonban viccet félretéve: ha a koffein szemszárazság-gátló tulajdonságát ötvözni tudnák egy kontaktlencsével – az már valódi áttörés lehetne a piacon. Egy kontaktlencse, ami gyógyítja a szemszárazságot. Nem is hangzik rosszul.

Végül azt, hogy ilyen irányú fejleménye lesz-e a koffeines tanulmánynak, majd az idő dönti el. Mi biztosan örülnénk neki.

1 megjegyzés:

  1. Olvastam, hogy a május a kontaktlencsét viselők hónapja és egy kupon letöltésével ingyen lencséhez lehet jutni, plusz kedvezményekhez a további lencse vásárlásnál. Itt a kupon: http://minu.me/-kupon

    VálaszTörlés

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.