2009. augusztus 17., hétfő

Kontaktlencsével vízben

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon kontaktlencsében lehet-e úszni, mi történik, ha víz éri a kontaktlencsét? A szakemberek nagy többsége nem ajánlja, hogy kontaktlencsében ússzál, egy nagyon egyszerű okra hivatkozva. Ez pedig nem más, mint a fertőzésveszély. Észre sem veszed, és a kontaktlencséd felszív apró láthatatlan anyagokat a vízből, például baktériumokat, amelyek megtapadva a lencsén fertőzést okozhatnak.



Ha mégis úgy döntesz, hogy kontaktlencsében szeretnél úszni, akkor azt szokták javasolni, hogy viselj jól záródó úszószemüveget, mert a víz különben könnyen kisodorja szemedből a kontaktlencsét, és így csökken a fertőzés veszélye is. Ilyenkor hordj egy napos kontaktlencsét, hogy az esetleges fertőzéseket elkerüld.
A zuhanyzásnál hasonló a helyzet, legegyszerűbb, ha arcmosásnál becsukod a szemed, és ha irritációt érzel fürdés után, akkor tisztítsd meg a kontaktlencsédet, vagy illessz be egy újat.
Mindezek ellenére a lehetőségek nyitva állnak mindenki előtt! Nemrég egy vörös-tengeri expedíció alkalmával, egy búvár új merülési világrekordot állított fel. Olyan kontaktlencsét használt eközben, amivel még 100 méter mélyen is tisztán látott!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.