2009. szeptember 14., hétfő

Amivel nem árt tisztában lenni...

Ebben a bejegyzésben néhány olyan fogalomról lesz szó, amit valószínűleg már sokszor hallottatok. Nem árt azonban, ha pontosan tudjuk, hogy miről is van szó, hogyha az optikus, a kontaktlencse illesztő, vagy a szemorvosunk ilyesmiket emleget. Lássuk a mai listát!

Bifokális/Multifokális kontaktlencse: olyan kontaktlencse, ami kettő, vagy több látási zónát tartalmaz, hogy könnyen tudjunk fókuszálni közeli, és távoli dolgokra is. A különböző dioptriájú rétegek körkörösen helyezkednek el.

Száraz szem: A száraz szem azt jelenti, hogy a szem nem termel elég könnyet, vagy a könny kémiai összetétele nem megfelelő. A száraz szem kialakulása sokszor a korral jár, de több betegséghez is köthető; szemhéj problémákhoz, kényszeres pislogáshoz, de szél, és a szembe kerülő szennyeződés hatására is kialakulhat. A száraz szem megnehezíti a kontaktlencse illesztést, kényelmetlenné teheti a használatot. Száraz szemre régebben műkönnyet használtak, de ma már sokkal inkább elterjedtebbek a szemspray-k. Könnyen megtudhatod, hogy száraz szem szindrómád van-e. Töltsd ki a tesztet (Klikk)!

Kiterjesztett viselésű kontaktlencse: Olyan kontaktlencse, ami direkt arra van tervezve, hogy napokig, hetekig ne kelljen kivenni a szemből. Például ilyen az Air Optix Aqua Night & Day is. Erről az új kontaktlencséről itt olvashatsz (Klikk).

Keratoconus: látási rendellenesség, ami akkor fordul elő, hogyha a szem elülső része (a cornea) elvékonyodik és szabálytalan alakúvá válik. Ez a rendellenesség zavart látást okoz, mert a fény nem jut be rendesen a szembe.

Lágy kontaktlencse: olyan kontaktlencse, ami egy hajlékony anyagból, név szerint hydrogel-ből készül. A lágy kontaktlencse súlyának 40-70 %-át teheti ki víz.

Néha tanulásból is megárt a sok...úgyhogy, mára ennyit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.