2009. november 9., hétfő

A tiltott gyümölcs nem mindig édes

Nem elég, ha nem hordom túl a kontaktlencsémet, és nem feledkezem el a tisztításról? A kérdés költői, kicsit ál-naiv, de felhívja a figyelmet egy nagyon fontos dologra, mert engem is elgondolkoztatott. Valóban, van még egyéb olyan fontos részlet, amit mindenképpen fejben kell tartani ezeken kívül, az egészséges kontaktlencse használat érdekében? A válasz egyszerű, és szerencsére könnyen megjegyezhető.



Két tiltott dolog van még a feketelistán, és mind a kettő a vízhez kapcsolódik. Az első, hogy a kontaktlencse tisztítást nem szabad csapvízzel végezni. Ennek oka, hogy a csapvízben nincsen olyan oldószer összetevő, ami le tudná bontani a napközben a lencsén felhalmozódott szennyeződéseket – így a fertőzés veszélye nagyon megnő. A kontaktlencse ápolásához a gyártók által ajánlott tisztítószerek a megfelelőek.
A másik tiltott gyümölcs a kontaktlencsében való úszás. Még ha kitartott fejjel úszunk is, akkor sem lehet mindig elkerülni egy-egy hullámot. A közös a kettőben, és a lényeg egyben az, hogy ne adjunk lehetőséget a baktériumoknak a megtapadásra. Nagyon csúnya, kezdetben tünetmentes betegségeket kaphatunk, ha nem tartjuk be a kontaktlencseviselés higiéniai szabályait.

Az egynapos eldobható kontaktlencséknek ez az egyik legnagyobb előnye: tisztításukat nem lehet elrontani, mert nem kell őket tisztítani... egyszerűen este csak kivesszük, és eldobjuk a már használt kontaktlencsét. Gyerekeknél, amikor a fertőzésveszély különösen nagy lehet, kimondottan jó megoldás ezt a típust használni. A Yukkán többféle egynapos kontaktlencséből válogathatsz! (Klikk) De amit mindenképpen jó észben tartani: víz - legyen szó csap-, vagy uszodai vízről - kizárva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.