2009. november 23., hétfő

Terítéken a jövő: bionikus kontaktlencse – bionikus szem

A bionikus szem ötletét már több scifi-ből ismerhetjük. De mostanra addig jutott a tudomány, hogy kézzel fogható közelségbe került a találmány világszintű elterjedése. A bionikus szem ötlete gyakorlatilag az, hogy egy műszer szembe való beültetésével, vagy szemre helyezésével eddig nem is gondolt perspektívákat nyisson az embereknek! És hogy ennek a hírnek mi köze van a kontaktlencsékhez? Nagyon is sok! Ugyanis neves kutatók, mint például James Wolffsohn professzor olyan kontaktlencsén dolgozik, amely amellett, hogy beültethető lesz a szembe, követni tudja a szem legapróbb mozgását is. Így a közel- és távollátást egyaránt élesen teszi lehetővé. Az öregedő embereknek ez egy reális, és nagyban segítő látáskorrekciós megoldás lehet. Persze ez a műtét nem mindenki számára elérhető, de a többieknek is megmarad a garantáltan biztonságosan felhelyezhető kontaktlencse.


A Washinton Egyetem mérnökei ugyanakkor egy másik irányban képzelik el a bionikus szemet. Létrehoztak egy olyan vékony, hajlékony kontaktlencsét, ami egy biológiailag biztonságos nyomtatott áramkört és fényforrást is tartalmaz. Tulajdonképpen ez egy parányi monitor, ami jeleket, képeket tud vetíteni a szemre. Ezzel a kontaktlencsével forradalmi megoldások csöppennek a kezünkbe! Nekem egyből az jutott eszembe, hogy vizsgán például a szememre vetíttetném vele a tételeket, vagy az utcán sétálva a boltok aktuális kínálatát böngészném, hogy egyáltalán érdemes-e bemenni valahova, vagy sem. A lehetőségek szinte végtelennek tűnnek nekem, ezzel a kontaktlencsével! A végleges, kétirányú rádiójelekkel kommunikáló változatra ugyan még várni kell, de egy pár pixeles verziót gyorsan működőképessé tudnak tenni – mondta Babak Parviz, az elektronikai kutatást végzőcsapat vezetője. Nem kétséges, erre érdemes lesz várni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.