2010. január 18., hétfő

Lehet még biztonságosabb?

Úgy vagyok ezzel, hogy ha új, biztonságosabbnak mondott kontaktlencse technikáról hallok, akkor nagyon is megfontolom, és általában ki is próbálom. A szemem egészsége ugyanis nem játék. Mindennek a kulcsa azonban két nagyon egyszerű dolgon múlik – a higiénián és az alaposságon. Mindeddig különösen is kellett arra figyelni, hogy tiszta kézzel helyezzük be a kontaktlencsét. Azonban Dr Chuck R Courtenay megalkotta az Eye-POD nevű szerkezetet, amely segítségével a szem érintése nélkül lehet ki- és behelyezni a kontaktlencsét, sőt szemcseppet is adagol a gépezet. A forradalmi újítás abban rejlik, hogy bizonyos gravitációs erőt kihasználva a szerkezet bármilyen szögben képes egy, vagy több csepp szemcseppet eljuttatni a szem felszínére. Nem kell többé hátrahajolni, lefeküdni ahhoz, hogy szemcseppet adjunk be magunknak, és a találmány az adagolást is pontosan végzi.


Az Eye-POD használatával garantált, hogy nem nyúlunk a szemünkbe piszkos kézzel, így ezt a rizikó faktort kilőve egy fokkal biztonságosabbá tettük a kontaktlencse használatot. Azonban a nőknek nehezebb a dolguk és vannak olyan dolgok, amikre nem árt nagy figyelmet fordítani a kontaktlencse viselés során. A hosszú köröm, a sminkből eredő apró szálak, porok, és a női hormonok, amelyek fogékonyabbá teszik a szemet az allergiára, és megbetegedésekre szintén a kontaktlencse ellen dolgoznak. A kézen nyomokban megmaradó testápolók, vagy kézkrémek is bekerülhetnek a kontaktlencse felületére, ami azután irritációt eredményezhet. Mit lehet tenni, hogy elkerüljük ezeket? Ahogy az elején is említettem, mindennek az alapja a higiénia. Másrészt meg a felsoroltak alapján nagyon is úgy tűnik, mintha Dr Courtenay direkt a nőknek készítette volna el az Eye-POD-t. Mert ha nem kell a szemhez nyúlni a kontaktlencse behelyezése közben, akkor az esetleges szennyeződések, apró molekulák a bőrön nem tudnak eljutni a kontaktlencse felszínére a behelyezés közben.

A biztonság továbbá a kontaktlencse alapos tisztításából származik. Ha esetleg nem bízunk magunkban ezen a téren, akkor itt is akad gépiesített megoldás. Két poszttal korábban pont egy ilyen találmányról írtunk, a Jitter Bugról. És hogy lehet-e még ennél is biztonságosabb a kontaktlencse viselés? Talán igen, mert minden hasznos találmány erre törekszik. De ez még a jövő zenéje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.