2010. május 17., hétfő

Hogyha szél fúj, hogyha ég zeng...

Ilyen a sors. Jó előre beharangoztam, hogy most már itt a nyár, jó lesz az idő, süthet a nap, vakíthat a fény, jöhetnek a napszemüvegek, és az UV szűrős kontaktlencsék. De hát be kell vallanom, nem vagyok meteorológus, sőt most már a jóstehetségemet is megkérdőjelezhetitek. Ilyen viharra, ítéletidőre, fákat kicsavaró szélre, katasztrófahelyzetre nem számíthattam. Ám az ügyes blogger még a szerencsétlen eseményeket is kihasználja! Elmondom, mire kell figyelni ilyen mostoha körülmények között, már ami a kontaktlencséket illeti!

Azt tudjuk, hogy a kontaktlencse esőben jobban funkcionál, mint a szemüveg, ugyanis nem párásodik. De mi a helyzet a széllel? Az erős szélben kavargó por könnyen a szemünkbe kerülhet, ami megtapadva a kontaktlencsén nemcsak, hogy később fertőzést okozhat, de azonnal látási gondokat indikál. Vagyis mit tegyünk? Talán a legelőnyösebb ilyenkor, ha eldobható, napi kontaktlencsét választunk az ítéletidőre. De ha mindenképpen ki kell mozdulnunk a vihar közben, akkor az is jó megoldás, hogyha arra az időre kivesszük a kontaktlencsét, és csak biztonságos körülmények között helyezzük be újra.

Az amerikai Mormon Times című újság egészen odáig megy, hogy a legfontosabb dolgok között, amiket katasztrófahelyzetben feltétlenül magunkkal kell vinnünk, a kontaktlencsét is előkelő helyen jegyzi. (Utahban gyakoriak a földrengések, így ott valós, és gyakori probléma lehet a hivatkozott cikk.) Kétségkívül igaz, hogy ha esetleg gyorsan kell elhagynunk otthonunkat, akkor (bár ebben a helyzetben feltehetőleg kisebb gondunk is nagyobb ennél) remek szolgálatokat tehet egy kicsi, könnyen magunkkal vihető kontaktlencse szett.

Talán a lehető legjobb, amit tehetünk, ha otthon maradunk, mikor a vihar tombol. Persze vannak, akik ezt nem tehetik meg. A tűzoltók, katasztrófa védelmisek, különböző segítő civil szervezetek mind vállalják az idő viszontagságait – hogy segíteni tudjanak a bajba jutottakon.
Itt a Yukka kontaktlencse áruház blogján mi is együttérzésünket fejezzük ki azokkal, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat az áradások miatt, és sok erőt és kitartást kívánunk a gátakon jelenleg is dolgozó embereknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.