2010. május 12., szerda

Ügyelj a szemedre nyáron is! Mire is kell fokozottan figyelni?

"Újra itt a nyááár, int a napsugááár..." – énekelhetnénk mi is a Hungáriával a jól ismert slágert. A nyár egyre erősebben kopogtat és dörömböl az ajtónkon. Ennek apropóján megpróbáltuk összeszedni, hogy mire érdemes nagy figyelmet fordítani, ha a szemünk egészségéről van szó: különösképpen a nyár folyamán. Főleg akkor, ha kontaktlencsét hordunk, hiszen több olyan dolog is befolyásolja ilyenkor a látásunkat, mint például az UV sugárzás, a pollenek, a virágzó növények, vagy például a szélben kavargó por. De ne rohanjunk ennyire előre. Csak szépen sorjában.

Az első, és gyakorlatilag legfontosabb nyári kiegészítő a napszemüveg. Persze a külleme, és a formája is számít, de nekünk most sokkal fontosabb, hogy a lehető legjobb UV szűrővel rendelkezzen. Ha pedig duplán biztosra szeretnél menni, akkor válassz polarizált lencséjűt! Azt hiszem, nem is kell hangsúlyozni, hogy miért fontos a szemünket védeni az ibolyán túli sugaraktól. Ha pedig még nem hallottál erről eleget, akkor olvasd el ezt kezdetnek. Ami viszont jó hír: a napszemüveg alatt „jól elvan” a kontaktlencse, elegendő nedvességhez jutva. Ja, és hol találsz megfelelő napszemüveget, jó áron? Hát például nálunk a Yukkán, mert, ahogy ígértük, nemrég gazdag napszemüveg kínálattal egészült ki honlapunk! Itt válogathatsz márkás napszemüvegeink közül.


Az allergiásokat kellemetlenül érintheti, hogy nyáron a legtöbb növény virágzik, így könnyen okozhatnak szem-viszketést, könnyezést, ami megnehezítheti a kontaktlencsések életét. Ilyenkor ajánlott antihisztamin tartalmú allergiás gyógyszert szedni – természetesen orvosi felügyelettel – vagy ha tudjuk, hogy olyan helyre megyünk, ahol fokozottan ki leszünk téve több rizikófaktornak is egyszerre (pollen, virágpor, állatok, szélben kavargó száraz por), akkor érdemes eldobható, napi kontaktlencsét választani arra az időszakra.

A száraz időben, a szélben kavargó por nem várt veszélyeket rejteget. Ezek az apró szemcsék könnyen megtapadhatnak a kontaktlencsén, ami később fertőzéshez vezethet. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a tisztítás fontosságát, és természetesen egy napszemüveg ilyenkor is jó szolgálatokat tehet.

A kontaktlencse megfelelő tisztítása többszörösen is kulcskérdéssé válik, hiszen nyáron több szennyeződés megtapadhat a lencsén, például úszás közben, akár a szabadban, akár a medencében. És természetesen a klóros víz sem tesz jót a kontaktlencsének. Tehát, ha kontaktlencsével szeretnénk úszni, akkor viseljük úszószemüveget, és közvetlenül úszás után helyezzünk be egy új, eldobható kontaktlencsét, vagy alaposan tisztítsuk meg a hosszabb kihordási idejű lencsénket. Egy-két órát se adjunk a kórokozóknak a lehetséges megtapadásra és fertőzésre a kontaktlencse felületén.

Végül, ha röviden akarnánk összefoglalni, akkor azt mondhatnánk: a napszemüveg, és a megfelelő, gondos tisztítás a kulcsa mindennek. Ha ez megvan, jöhet a felhőtlen kikapcsolódás, és a kontaktlencse nem csak egy újabb nyűg lesz, hanem a nyári pihenés elhagyhatatlan, kedvenc kelléke. Úgyhogy gyerünk, énekeld velünk, hiszen te is ismered a dalt: "Újra itt a nyááár..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.