2009. június 7., vasárnap

Ez lesz neked az első

Sohasem hordtál még kontaktlencsét? Szeretnél? Mielőtt megvennéd az elsőt, el kell menned a szemészedhez. Mond meg neki, hogy kontaktlencsét szeretnél vásárolni, ehhez van szükséged egy szemvizsgálatra.

A kontaktlencse vásárláshoz nem használhatod a szemüveged adatait, a dioptria és a fókuszpont más érték lesz, mert a kontaktlencse közvetlenül s szemeden helyezkedik el, míg a szemüveg kicsit távolabb, előtte.

A kontaktlencséhez szükséges vizsgálaton megállapítják tehát a szemed dioptria értékét és görbületét. Például mínuszos dioptria esetén a kontaktlencséhez szükséges érték kisebb lesz, mint a szemüvegedé.

Ezen a vizsgálaton ki is próbálják, hogy a szemed hogyan alkalmazkodik az idegen testhez: felhelyeznek egy próba lencsét, amit fél órára a szemeden hagynak. Ha alapos a szemészed, akkor ellát egy csomó hasznos tanáccsal és megtanít arra is, hogyan helyezd fel a kontaktlencsét Te magad.

Az első kontaktlencséd legyen egy havi lencse, mert ebből a legnagyobb a választék, szélesebb az árkínálat és sokféle gyártó közül választhatsz. Kezdetben, lehet, hogy gyakrabban ki kell venned, mert csak rövid ideig tudod hordani.

Ha az első bulira készülsz, ahol egy színes lencsével szeretnél feltűnni, vagy csak nem akarsz szemüveget hordani, akkor legalább 3-4 nappal a nagy esemény előtt kezd el a szemed hozzászoktatását. Kezd fél órával, majd lépésenként növeld az időt, amíg a szemed teljesen alkalmazkodik.

Az első alkalommal, amikor elhagyod a biztonságos otthonodat az új kontaktlencsével a szemeden, ne felejts el magaddal vinni egy kis pipere táskát. Tegyél bele egy tokot a lencséknek, kis kéztörlőt és szappant, kozmetikai tükröt és egy kis méretű ápolószert. Biztonságot nyújt, ha van nálad egy szemcsepp is, ami megnyugtatja a szemed.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.