2009. június 1., hétfő

Higénia - a kézmosásnál kezdődik...

Pár napja az ígértem, hogy írok a kontaktlencse tisztántartásával kapcsolatos tudnivalókról. Gondolom, hogy nem szükséges külön magyarázni: miért olyan fontos a higiénia egy olyan kis tárgy esetében, amit a szemünkbe helyezünk és akár egy-két napig is ott hordunk. De álljunk is meg mindjárt egy pillanatra!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nem csak a lencsének, hanem a kezünknek is tisztának kell lenni. Hiszen hiába tisztítottuk meg alaposan a lencsét, ha utána piszkos kézzel nyúlunk hozzá. A teendőket ugyanakkor bonyolítja, hogy míg a kézmosáshoz tökéletesen megfelel a bőséges szappanos, majd tiszta víz, addig a lencséhez speciális folyadékot kell használnunk.
A vízben ugyanis számtalan mikroorganizmus található. Ezek pedig a szembe kerülve gyulladásokat, fertőzéseket okozhatnak. Szinte mindenhol kaphatóak viszont a kifejezetten kontaktlencse viselők számára készült szemcseppek.

Nagyon fontos azt is megemlíteni, hogy általános szemcseppet ne használj a kontaktlencséhez, mert ezzel csak a lencse anyagát, és ily módon a viselés komfortérzetét fogod károsítani, nem pedig a problémát orvosolni. A felhasznált ápolószert mindig öntsd ki a tároló tokból, soha ne használd újra az ápolószert. A tároló tokot pedig hagyd szabad levegőn száradni, biztonságos helyen.

Minderről pedig itt egy kis oktatófilm is. Egyenesen az American Optometric Assotiation-tól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.