2009. június 27., szombat

Szombaton buli lesz


A következő szombaton lesz egy nagy buli a haverokkal. Vicceld meg őket egy vagány, színes kontaktlencsével. De ez lesz az első alkalom, hogy kontaktlencsét fogsz viselni? Itt van, hogyan csináld!

Az első alkalom előtt mindenképpen kell egy próba. Nagy a valószínűsége, hogy szükséged lesz egy pár napos hozzászoktatáshoz is. Ne csak a buli előtt egy órával tedd be először a kontaktlencsét, mert ha a szemed begyullad, akkor nem vagány leszel, hanem csúnya. És végig fogod kínlódni az egész éjszakát!

Kezd az alapoknál és bizony menj el a szemészedhez, még akkor is, ha nem vagy szemüveges! Készíttess egy szemvizsgálatot és az ott kapott adatok alapján válaszd ki a megfelelő paraméterű kontaktlencsét.

Vedd meg a kontaktlencséket legalább egy héttel a buli előtt. Körülbelül 3-4 nap kell majd ahhoz, hogy a szemed hozzászokjon az idegen testhez, még akkor is, ha nem dioptriás kontaktlencsét vásároltál. Ez az időszak egyénenként igen változó, lehet, hogy elsőre minden rendben lesz, lehet, hogy egész héten próbálkoznod kell. Ne felejtsd el megvenni a kiegészítőket sem: szemcsepp, ápoló folyadék, tartó.

A buli elhúzódhat és egy 7-8 órás folyamatos viselési idő eléréséhez bizony szükséged lehet az egy hetes hozzászoktatási időre. A kiindulási időtartamot (legelső viselés) a kontaktológus szakember fogja meghatározni neked. Onnan indulva fokozatosan, átlagosan óránként lehet emelni a viselési időtartamot.

Ha az egész estés bulit nem nálad rendezed, akkor célszerű lesz magaddal vinned egy kis csomagban a megvásárolt eszközöket, ápolószert, tároló tokot, szappant, kéztörlőt és szemcseppet, hogy a kontaktlencsét szükség esetén ki tud venni.

Ha szemüveges vagy, akkor vidd magaddal a szemüvegedet is, hátha mégis szükség lehet rá. Például a füst irritálhatja a szemed, kiszáradhat a szem egy erős ventilátor vagy légkondi miatt is, zavarhat az erős, vibráló fény, és előfordulhat, hogy szemedbe megy valami. Ekkor a kontaktlencsét ki kell venned. A szemedet pedig szemcseppel nyugtathatod meg.

A kontaktlencsét lehetőleg az indulás előtt közvetlenül tedd be a szemedbe, hogy minél hosszabb ideig viselhesd a buliban. Ha az este jól sikerült és elhúzódik egy kicsit, például ilyen egy fergeteges lagzi, akkor figyeld az időt és körülbelül 8 óra múlva mindenképpen vedd ki őket!

Ha szemedbe ment valami, jellemzően por vagy a sminked, akkor csepegtess be egy pár csepp szemcseppet. A kellemetlen szennyeződés ekkor kipislogható. Csak olyan törlőkendőt vagy jó minőségű papírzsebkendőt használj, ami tiszta és nem szöszöl. A kézmosást ne feledd, a kontaktlencséket pedig ne öblítsd le csapvízzel. Legideálisabb az alapos kézmosás utáni kontaktlencse kivétel, ápolószeres öblítés és utána az újra felhelyezés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.