2009. június 23., kedd

Túlhordás. Ne csináld!


A kontaktlencse túlhordás két esetben jelentkezhet. Az egyik lehetőség, hogy többször használod a lencsét, mint szabadna. Például a kéthetes lencse 14 napig használható, a havi lencse pedig 30 napig, azaz 14, illetve 30 alkalommal.

Persze a napok összejöhetnek hosszabb idő alatt is, kihagyhatsz napokat a kontaktlencse viselésből. Azokon a napokon, amikor nem viseled a kontaktlencsédet, hagyd őket az ápoló folyadékban. Viszont a napok számát, amikor viselted őket, mindig tartsd számon.

A kontaktlencse túlhordás akkor is jelentkezik, ha folyamatosan 16 vagy akár húsz órán át is viseled őket. Például egy buli vagy esküvő esetén könnyen túllépheted az optimális 12 órát. Előfordulhat, hogy elalszol a lencsével a szemeden, ekkor is összejöhet ez az idő.

Mindig járj utána, hogy a kontaktlencsék hány órás használatra valók, és lehetőleg tartsd be ezt az időintervallumot. Ez ugyanolyan fontos, mint az alkalmak száma. A szemészedtől pedig kérdezd meg, hogy alhatsz-e kontaktlencsében!

Hogyan jelentkezik a kontaktlencse túlhordás?

Ha szerencséd van, akkor sehogyan. De ez nem jelenti azt, hogy büntetlenül túlhordhatod a kontaktlencséidet.

Ha nem vagy szerencsés, akkor úgy érzed, mintha erős paprika került volna a szemedbe: szúr, csíp és nem látsz tisztán.

Ne várd meg, amíg a szemed jelzi, hogy túl sokat hordtad már a kontaktlencséidet. Ilyen esetben nem fogsz túl jól mutatni, és a szemed épségét is kockáztatod!

Mit okozhat a kontaktlencse túlhordás?

A kontaktlencse anyaga öregszik, ezáltal a légáteresztő képessége folyamatosan romlik, túlhordás esetén pedig teljesen meg is szűnhet.

Ha a szem nem jut elég oxigénhez, akkor kiszárad és tiltakozni fog. Enyhébb esetben kötőhártya gyulladás vagy csak átmeneti allergiás reakciók jöhetnek létre.

Súlyosabb esetben a szem szaruhártyája megduzzad és fájdalmas gyulladás alakul ki. A látásod akár végérvényesen romolhat is.

Csak spórolásból vagy nem kellő odafigyelésből nem szabad magadat ilyen veszélynek kitenni.

Mit tegyek, ha túlhordtam a kontaktlencsémet?

Ha nincs panaszod vagy enyhébb tünetek jelentkeznek, akkor pár napig ne hordj kontaktlencsét. A szemedet szemcseppel nyugtasd meg. A túlhordott lencsét dobd ki és egy teljesen újjal próbálkozz újra!

Ha erősebb fájdalmad van és a szemed sem akar megnyugodni, akkor keresd fel a kontaktológusodat. Ő tanácsot is ad, hogy mikor viselhetsz újra kontaktlencsét. Súlyosabb esetben akár el is tilthat a kontaktlencse viselésétől!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.