2009. december 14., hétfő

Allergiás kontaktlencsések figyelem!

Ahogy biztosan te is tudod, az allergia kétféle lehet. Szezonális, és érintkezés-függő. Ahogy bizonyos allergén növények virágzanak, sok ember – sőt a fiatalok egy ötöde – kezd viszketni és tüsszögni. Hogyha kontaktlencsét hordasz, akkor különösen is vigyáznod kell, hogy ne nyúlkálj a szemedbe, hiába is viszket. Az egyik testvérem – aki nemrég váltott kontaktlencsére - különösen érzékeny a macska szőrre. Ha olyan zárt helyre megy, ahol tudja, hogy vélhetően irritációnak lesz kitéve, már előre beszed egy-egy antihisztamin tartalmú gyógyszert. Ezeket a gyógyszereket akár vény nélkül is lehet kapni patikákban, és ha valaki allergiás, akkor érdemes egy pár szemet mindig magával vinnie, ha tudja, hogy nagy valószínűséggel allergén anyaggal fog érintkezni.


Egy másik megoldás ugyanerre a problémára, hogy amíg allergén környezetben tartózkodsz, vedd ki a kontaktlencsédet, és csak akkor illeszd be megint, hogyha a szemed megnyugodott, nem könnyezik, és nem viszket. Sajnos, ha erősen jelentkezik az allergia, akkor nagyon nehéz parancsolni a kezeknek, és előfordulhat, hogy önkéntelenül is a szemedhez nyúlsz. Éppen ezért tanácsolják az orvosok, hogy éjszakára ne hagyd bent a kontaktlencsédet, főleg nem akkor, ha allergiás vagy és ráadásul allergia szezon van. Ez nem csak tavasszal, meg ősszel fordulhat elő, mivel mindenki másra lehet allergiás. Érdemes tudnod, ismerni magadat, hogy neked mikor jön elő erősen az allergiád, és ezekre az időszakokra odafigyelni.

Nagyon fontos továbbá, hogy nem szabad allergia elleni (orvos által felírt) szemcseppet használni, hogyha közben kontaktlencsét hordasz (bár van néhány olyan, napi eldobható kontaktlencse, amit akár még akkor is lehet hordani). Épp ezért, hogyha szezonális allergiában szenvedsz, akkor minden bizonnyal jobban jársz, hogyha napi kihordású, eldobható kontaktlencsét választasz. Például a Bausch & Lomb Soflens Daily Disposable napi eldobható kontaktlencsét, a Yukka kínálatából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.