2009. december 21., hétfő

Napfényre sötétedő kontaktlencse: megcsinálták!

Régi bölcsesség, hogy nincs új a Nap alatt. A huszonegyedik század fejlesztései viszont gyakran rácáfolnak a poros igazságokra. Vagyis van új a Nap alatt, vagy a Nap alatt van az új, illetve új van a Nap alatt. Hogy mi ez a zagyvaság? Nemrég olvastam a hírt, hogy elkészítették Szingapúrban az első napfényre reagáló (azaz napfényre sötétedő) kontaktlencsét! Ez az új kontaktlencse a napfény hatására (érted: a Nap alatt) besötétül, alkalmazkodik a megváltozott fényerősségű helyzetekhez: tulajdonképpen úgy viselkedik, mint egy beépített, opcionális napszemüveg. De még közelebb esik a napfényre sötétedő szemüveghez, azoknak hátrányai nélkül.


És ez miért érdekes? Többek között azért, mert az öregedéssel összefüggő szem-izom elváltozások, és a hályogok kialakulása nagy mértékben köszönhetőek a védtelen szemünket érő napsugaraknak. A fotokromikus kontaktlencse tehát nemcsak, hogy a lehető legjobb látásmezőt garantálja extrém vakító környezetben is, de egyben védi a szemünket a káros UV sugaraktól, és a túlzott napfény egyéb szemkárosító hatásaitól. Azért a napszemüveget sem kell eldobni, ugyanis ritka az olyan kontaktlencse, amelyik a „szem fehér részét” is lefedné, de mindenképpen kényelmesebbé és biztonságosabbá teheti mindennapjainkat ez az új találmány. A fejlesztő cég (Institute of Bioengineering and Nanotechnology (IBN)) szerint nagy igény lehet erre az új fajta kontaktlencsére, mivel az egészségmegőrző és kényelmi szempontokat a legmodernebb technikával ötvözték.

Ehhez nem is tudok mást hozzátenni, minthogy ha ilyen irányban és ütemben haladnak a fejlesztések, talán már nem sokat kell várni az első 3D-s kontaktlencsére sem, vagy egy kontaktlencsébe épített messzelátóra. Fel tehát arra, ami még nincs!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.