2010. február 1., hétfő

Mit várhatsz el egy színes kontaktlencsétől?

Először is gyorsan ketté kell választani a dolgot. Ugyanis a színes kontaktlencsék között alapvetően kétfélét találunk. Vannak a kiemelő színnel ellátott lencsék, és a fedőszínnel ellátottak. A kiemelő színnel rendelkező kontaktlencse csak élénkíti a szem színét, és csak világos szeműeknek ajánlott, míg a fedőszínű kontaktlencsék teljesen meg tudják változtatni a szem színét. És valóban meg is teszik? Néhány kivételtől eltekintve igen a válasz.

A kiemelő színnel ellátott kontaktlencsék – mivel ezek karakteresebbé, csillogóbbá teszik a szemet – csak a világos szemszínekre vannak hatással. (Gondoljunk csak bele, ha egy sötét szemet szeretnénk hangsúlyozni, akkor az csak még sötétebb lenne.) Lássuk, mit tudnak a fedőszínű lencsék!


Sokan panaszkodnak arra, hogy a fedőszínű lencse nem takarja el egészen az eredeti szemszínüket. Itt több dolgot is mérlegre kell állítani. Egyrészt középen minden kontaktlencsén van egy viszonylag nagyobb, kör alakú „lyuk” (színtelen rész). Ez azért van, mert a pupilla (amin keresztül látunk) a fényre reagálva tágul-szűkül. Ezért például, ha éppen összeszűkül a pupillánk, akkor könnyen kilátszódhat az eredeti szemszínünk a lencse közepénél.
A kontaktlencse technika ma még nem tart ott, hogy fényerősségre azonnal tágulással reagálni képes kontaktlencsét gyártson. Tehát, ha teljesen meg szeretnénk változtatni a szemünk színét, akkor sajnos számolnunk kell azzal, hogy középen a pupillánk mellett – a fényviszonyok változásának megfelelően – előbukkanhat egy parányi részen az eredeti szemszínünk.

Másrészt kicsit a hajfestéshez lehetne hasonlítani a folyamatot. A fedőszínű kontaktlencsék úgy működnek, hogy a lencse belsejébe zárt festékanyag eltakarja a szem eredeti színét – így változtatva meg azt. Viszont a nagyon sötét szeműekkel előfordulhat, hogy nem minden lencsetípus rejti el teljesen a természetes szemszínüket. Ahogy egy éj-fekete hajat is nehezebb szőkére festeni, mint egy gesztenyebarnát; a kontaktlencsébe zárt festékanyagok minősége, színező ereje is különböző – és hatással van az eredményre az is, hogy mekkora a differencia a kiindulási és az óhajtott szín között. Azonban mindenki találhat olyan kontaktlencsét, amivel egészen más színűre változtathatja meg a szemét. Erre nem is kell más bizonyíték, mint a crazy lencsék, vagy buli lencsék létezése.

Panaszként gyakran felmerül az is, hogy az új szemszín nem tűnik természetesnek. De hát hogyan is hatna természetesen egy kreol bőrű, fekete hajú emberen a világoskék szem?

Amire viszont mindenképpen figyelni kell, ha úgy döntünk, hogy színes kontaktlencsét szeretnénk viselni, hogy ez a kontaktlencse is, mint ahogy az összes többi, csak orvosi felügyelet alatt viselhető. Ha gyakran szeretnénk hordani színes kontaktlencsénket, érdemes olyat választani, aminek nagyon nagy az oxigén áteresztő képessége. Ez azért fontos, mert a cornea-ban nincsenek vérerek, amik el tudnák látni oxigénnel ezeket a szöveteket, így a megfelelő oxigén ellátást a levegőből kell megszereznie. Ha a kontaktlencse nem enged át kellő mennyiségű oxigént, akkor hosszútávon káros mellékhatások jelentkezhetnek – többek között ezért csak orvos írhatja fel a színes kontaktlencsét is.

Összességében elmondható, hogy érdemes kipróbálni a színes kontaktlencséket, ha szeretnénk változtatni külső megjelenésünkön. Azzal a kitétellel, hogy a feketerigóból sem lesz gólya, hiába festjük pirosra a csőrét és fehérre a tollát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.