2010. március 16., kedd

Kontaktlencsével a monitor előtt

Köztudott, hogy sem a tv képernyőjét, sem a számítógép monitorját nem jó túl sokáig bámulni. Sajnos azonban a legtöbb munkakör azzal jár, hogy akár napi nyolc órát is ülünk a gép előtt. A veszély abban áll, hogy az emberek kevesebbet pislognak, amikor hosszú időn át a monitor előtt ülnek. A kevesebb pislogás kevesebb nedvességet jelent a szemnek, ami a kontaktlencsét viselőknek talán még fontosabb, mint a látáskorrekcióra nem szorulóknak. Főleg akkor, ha például olyan kontaktlencsét hordunk, ami pislogásra aktiválja nedvesítő rendszerét. A kontaktlencseviselés komfortérzetében az egyik legnagyobb szerepet a kellő nedvesség játssza. Hamar észre fogjuk venni, ha kezd kiszáradni a szemünk, mert viszketni fog a lencse, és kényelmetlen lesz. Azonban ezt jobb megelőzni.


Fontos tehát, hogy gyakran pislogjunk, hogyha kontaktlencsét hordunk, és monitor előtt dolgozunk. Dr. Jeffry Anshell többek között arra is felhívja a figyelmet (angol nyelven itt olvasható), hogy szem előtt kellene tartani minden irodában dolgozónak a 20/20/20-as szabályt. Ez azt jelenti, hogy mialatt számítógéppel dolgozunk, legalább 20 percenként, 20 láb távolságra (körülbelül 6 méter) távolságra, 20 másodpercen át nézzünk, hogy időt adjunk a szemünknek, hogy kényelmesen tudjon újra fókuszálni. És persze a pislogásról se feledkezzünk meg.

Emellett évente szükséges szemvizsgálatra menniük azoknak, akik monitor előtt dolgoznak. Így mérni lehet a képernyő hatását a szemre, és még idejében meg lehet tenni az óvintézkedéseket, vagy időben lehet váltani megfelelőbb kontaktlencsére, vagy szemüvegre. De ami a legfontosabb, hogy bátran vonjuk bele a diskurzusba orvosunkat, ha hosszú órákat töltünk el a gép előtt, és úgy érezzük, hogy ez hatással van a látásunkra. Ő minden bizonnyal fel fogja hívni a figyelmünket minden fontos dologra. De addig is, amit mindenki megtehet: 20/20/20 és pislogás ezerrel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.