2010. március 29., hétfő

Valóban káros a szemnek a sok számítógép előtt eltöltött óra?

Két poszttal ezelőtt, összefoglaltuk azokat a tanácsokat, amiket a kontaktlencsét viselőknek érdemes meghallgatniuk, ha monitor előtt dolgoznak. Szó esett a 20/20/20-as szabályról, és arról is, hogy statisztikailag kevesebbet pislogunk, mikor a számítógép monitorját bámuljuk hosszú időn keresztül. Így könnyebben kiszáradhat a szemünk, főleg, ha például olyan kontaktlencsét hordunk, ami pislogásra aktivizálja nedvesítő rendszerét.

A kézenfekvő megoldás a sok pislogás, és a 20/20/20-as szabály betartása – hogy elkerüljük a sokszor emlegetett CVS-t. A CVS (computer vision sindrome) egy olyan kellemetlen tünetegyüttes, ami a túl sok monitor előtt eltöltött idő miatt alakulhat ki a szemünknél. Tünetei között találjuk a szemfájást, fejfájást, homályos látást, száraz és irritált szemet, kettős látást, kancsalságot.

Ugyanakkor van egy meglehetősen sarkos ellenvélemény az optometrista szakorvosok között. Például az amerikai Dr. Eric DesGroseilliers és Dr. Denise Roy úgy gondolja, hogy az az álláspont, miszerint a meglehetősen sok számítógép előtt eltöltött idő látásromlást idéz elő, teljesen alaptalan. Szerintük a CVS tünetei is ahhoz hasonlóak, amikor valaki lefut egy maratonit, majd utána panaszkodik az orvosnak, hogy sajog a lába. (az eredeti angol cikkhez klikk)

Ez eddig rendben is lenne, mert maratonit nem futunk mindennap. De a számítógép előtt nagyon sokan naponta töltenek el hosszú órákat. Gondoljuk csak el, ha mindennap futnánk egy maratonit, akkor valószínűleg egy idő után problémánk adódna a járással... És ennek mintájára, ha valaki minden nap hosszasan monitor előtt dolgozik, annak pedig lehet, hogy a látással lesznek hosszútávon gondjai.

Ezért azt gondolom, hogy szemünk egészsége érdekében oda kell figyelni a kellő nedvesítésre, és a javasolt szabályokra. És érdemes olyan kontaktlencsét választani számítógépezéshez, aminek nagy a hidratáló tartalma. Például a CIBA Vision Dailies Aqua Comfort Plus napi eldobható kontaktlencsét, ami 69%-os víztartalmával gondoskodik arról, hogy szem ne maradjon szárazon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons License A Yukka Blogon található tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.